RESOC Antwerpen

Diversiteit als troef

Resoc Antwerpen

Kunstenaar van de week: Mathias MU

Mathias MU, geboren in 1991, woont en werkt in Antwerpen. In 2008 beëindigde hij succesvol de artistieke opleiding Beeldende Vorming aan het St. Lucas waar hij nu de opleiding Vrije Beeldende Kunsten / Vrije grafiek volgt.

Mathias Mu stelt bij RESOC Antwerpen drie van zijn werken tentoon:

  • Untitled, 2014, hout, glas, houtkarton, 48x36x7cm
    Door de opeenstapeling van glas wordt er een soort fictieve ruimtelijkheid tot stand gebracht die benadrukt wordt doot het kader en het deel dat erbuitensteekt wat ‘vlak’ overkomt terwijl het zich achter de ‘bol’ begeeft. Je meent een ruimte met daarin een halve bol te zien terwijl het
    tweedimensionale schijven zijn in een soort fictieve ruimte.
  • Untitled multiple, 2014, glas, spiegel tape, grafiet, Editie van 7, onderdeel van een overkoepelende multiple waarbij 17 mensen uit Raumte aan deelnamen.
  • Untitled, 2014, hout, papier, epoxy, zeefdruk, vernis, grafiet 30x40cm & 49x40cm, gelaagdheid, materie, vraag, niet-beeld versus beeld, kader, reflectie, perceptie, heruitvinden.

In zijn werk tast Mathias Mu de grenzen af tussen realiteit & absurditeit, het herkenbare & het onherkenbare, figuratie & abstractie, tijd & ruimte. Als kijker kan je de inhoud over een werk vinden door louter te kijken en de dingen die je vaststelt of in vraag stelt als een deel van de inhoud te aanschouwen. Mathias Mu maakt vaak gebruik van elementen uit de werkelijkheid of de herinnering hiervan, die hij dan manipuleert of op een soms bevreemdende manier interpreteert en zo vormt naar een soort ’eigen werkelijkheid’. Ook speelt er een bepaalde fragiliteit, tijdelijkheid en ruimtelijkheid mee in zijn werk door de keuze van bijvoorbeeld het materiaal en de uitwerking.